ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΛΗ ΤΟΝ ΜΙΛΗΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ.

ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΛΗ ΤΟΝ ΜΙΛΗΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ 
Στο βιβλίο της ,η Mandeep Rai , μιά Αγγλίδα Ινδικής καταγωγής ερευνά τον κόσμο των αξιών . Ταξίδευσε σε 101 χώρες για να ερευνήσει και να βρεί την κορυφαία αξία κάθε χώρας , που αποτελεί την συνεκτική δύναμη του κοινωνικού ιστού της . 
Πχ για την Ιαπωνία βρίσκει ως κεντρική Αξία τον Σεβασμό . Γράφει :
 "Την στιγμή που φτάνετε στην Ιαπωνία, πριν καν κατεβείτε από το αεροπλάνο, συναντάτε σεβασμό. Παρέχεται μια ζεστή πετσέτα χεριών, ώστε να μπορείτε να σκουπίζετε τα χέρια σας, αναζωογονώντας σας και προστατεύοντας όλους τους άλλους από τυχόν μικρόβια που μπορεί να μεταφέρετε. Αυτό είναι το θεμέλιο του ιαπωνικού σεβασμού: η βελτίωση του «εγώ» επειδή έχετε επίγνωση του «εμείς»."

Τώρα για την Ελλάδα φυσικά θα το μαντεύσετε ήδη , ερευνώντας από τον Θαλή τον Μιλήσιο μέχρι τον Γέροντα Παΐσιο, ποια βρίσκει ως κεντρική αξία :
Φυσικά , φθάνει στην Κεντρική Αξία που ονομάζεται Φιλότιμο . Γράφει σχετικά : 

ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ 
"Ο Θαλής ο Μιλήσιος, είπε ότι «το Φιλότιμο σε έναν Έλληνα είναι σαν την αναπνοή του . Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας αν δεν έχει φιλότιμο ». 
"Κάνετε το σωστό χωρίς να σκέφτεστε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες - πχ ο Φειδιππίδης, ο αρχικός μαραθωνοδρόμος που πέθανε αφού έτρεξε τα 26,2 μίλια από τη σκηνή της μάχης του Μαραθώνα, μέχρι την Αθήνα, για να μεταδώσει τα νέα για την ελληνική νίκη. 
 Φιλότιμο ! "Μία ιδέα με βαθιές ρίζες σε έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, την οποία όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει απόλυτα σε μια κατάλληλη μετάφραση. "

 ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ 
Συνεχίζοντας την έρευνα της , φτάνει στον Γέροντα Παΐσιο . Γράφει σχετικά " Συχνά αναφέρεται η εξήγηση του ασκητή μοναχού Παϊσίου, ο οποίος έγραψε: 
«Το φιλότιμο είναι το ευλαβικό απόσταγμα της καλοσύνης, της αγάπης που δείχνουν οι ταπεινοί άνθρωποι, από την οποία έχει φιλτραριστεί κάθε ίχνος εγωισμού . Οι καρδιές τους είναι γεμάτες ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους τους, και από πνευματική ευαισθησία, προσπαθούν να ανταποδώσουν το παραμικρό καλό που τους κάνουν οι άλλοι».  
Επιλέγω να τον ακολουθήσω και να ορίσω το φιλότιμο για το σκοπό αυτό ως καλοσύνη. Επειδή το φιλότιμο έχει να κάνει με το να βλέπεις το καλό στους ανθρώπους, έχει να κάνει με το να κάνεις καλά και χρήσιμα πράγματα για το δικό τους καλό και να προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος που συμβάλλει θετικά στη ζωή των φίλων, της οικογένειας και της κοινότητάς σου. Και επιδιώκοντας την καλοσύνη όπως κάνουν οι Έλληνες, μπορούμε επίσης να επιδείξουμε πολλές άλλες αξίες: σεβασμό, ανιδιοτέλεια, ταπεινότητα, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη. Όλα αυτά είναι πράγματα που το φιλότιμο αντιπροσωπεύει και υποστηρίζει. Στον πυρήνα του φιλότιμου είναι να βοηθήσει άλλους που έχουν ανάγκη,: 
Στην προσφυγική κρίση που πυροδότησε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας,... πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στις ελληνικές ακτές το 2015 και το 2016. 
Παρά την αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια που έχουν πλήξει την Ελλάδα από τότε που η οικονομία της κατέρρευσε και αυστηρά μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν από την ΕΕ ..
Ωστόσο, ακριβώς τη στιγμή που οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα , έδειξαν φιλότιμο στους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση. Οι ιστορίες αφθονούν για Έλληνες νησιώτες που βούτηξαν στο νερό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και οικογένειες που προσέφεραν καταλύματα και καταστήματα που δώρισαν προμήθειες για την συμπαράσταση στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες "

Αυτά λοιπόν τα ενθαρρυντικά έχει να πεί η ερευνήτρια Mandeep Rai, για το πως ο Άγιος Παΐσιος έβλεπε το Φιλότιμο .. 
Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα . Τι γνώμη έχετε ;

Ν.Ι.Μιχαλολιάκος

Πηγή: WEB

Σχόλια

Άλλες Σελίδες μας